Harga susu formula makin naik..?? | A Sweet Life To Remember


MY POPULAR POSTS THIS MONTH

05 February 2013

Harga susu formula makin naik..??

Awal-awal bulan gini memang dok kira-kira financial..bayar apa yg patut, beli apa yg patut..hemm..

Tp since amsyar minum FM ni, terasanya duit mengalir mcm air..huhuhu...Kalau dulu, tak ada budget langsung utk susu sebab fully breastfeed..2 thn boleh save..kalau sebulan RM200 utk FM, setahun dah save RM 2400, 2 thn dah save RM 4800..!!! Tu baru susu je..belom lagi botol susu, sabun cuci botol susu, maintenance puting botol susu lagi..pergh....mmg tak leh menyimpan la jawapnya...

** Botol susu disarankan tukar setiap 6-12 bulan.
** Puting botol susu disarankan tukar setiap 3 bulan (tu belum masuk bab puting terkoyak..huhuhu..)
** Disarankan basuh botol susu dengan pencuci khas..jangan main hentam sabun cuci pinggan pulak...hahahha...
** Bila dah ada botol susu, of course akan ada accessories seperti bag kecik utk botol susu.. ala yg buat jejalan tu..bag apa ntah org panggil..
** Tempat simpan susu tepung (yg bertingkat tu...tinggal tuang je kalu mlm2 bangun kene bancuh susu, dengan mata pejam pon boleh buat susu..kihkihkih....)

Semua tu i tak pernah ambik tau pon dulu..ihik...senangkan..

Sejak dia cukup umur 2 thn, i dah mula kasi FM..mula-mula dulu agak payah jgk nak kasi dia botol..macam2 botol tukar..(ikut dey ore oyak botol tu sesuai utk bdk bf dl..akan haku beli..huhuhu)..sebut je jenama apa..avent, NUK, pureen, Dr.Brown. Semua nyer tak jalan...buat perhiasan je kat dlm kabinet dapur..arghh....sabor je la..




Last sekali i belikan dia first year bottle...dlm hati, kalu dia xnak jugak..lantak la..malas dah nak try botol lain lagi..kasi pakai cup pon tak nak..!!

Mula-mula beli tu macam biasa la anak mommy ni..reject..xnak jugak...xper la..biar la..mommy surrender...tetiba ada satu hari tu, masa tu stay kat umah mak cik kat Putrajaya...tinggal amsyar dgn kak dia sebab mommy dia ni nak gi shopping dgn tokma dia kat Alamanda..budak-budak tak leh ikut..hee...balik je tgk dia tgh hisap susu pakai botol first year ni..my maid cakap dia nak pulak guna botol ni..so sampai sekarang pakai botol susu first year ni...
Now i know why amsyar bole go on dengan botol susu first year ni..nama dia pon breastflow..memang hampir sama..(xleh kata sama sbb tiada botol yg sama dgn breast ibu ye...same goes tu FM..tiada yg menyerupai susu ibu..hampir shj oke..)

OK..berbalik pada botol susu first year breastflow ni. Puting dia ikut design breast & ada dua puting, yg belah dalam tu puting dia keras sikit dari yg belah luar untuk kawal flow susu tu..Its BPA FREE also..!!

Harga dia not bad la..murah sikit dari avent i think...3 bottle RM69.90 ONLY & Nipple dia so cheap, RM21.90 for 2 pieces...
.
.
.
.
Erk...tajuk post ni harga susu kan..ihik...terlebih cerita pasal botol susu pulak..ihik...
.
.
Okies...SUSU...FM...argghhh...bulan ni kira masuk bulan ke-2 la Amsyar minum FM. Dalam masa yg sama, still lagi breastfeed..so petang tadi i pergi beli susu dia..harga makin naik..!! What..?? Amoi tu cakap after CNY or bulan Mac akan naik lagi..!!

WHAT...!!!! OMG..!!!

Ni lagi satu..bab susu..dah macam-macam try kasi amsyar FM. meh i listkan..

1) EnfaGrow...kejap je amsyar minum..tak sampai suku tin pon..huhuhu..nasib baik beli yg kecik je..

2) Sustagen Junior..yg ni sampai la 2 box kecik..box yg last tu tinggal sikit..sampai expired i simpan..huhuhu..amsyar minum perisa coklat.

3) GainPlus EYE-Q.. yang ni lama sikit amsyar minum.dari tin kecik, habis..so i beli la tin besar..sekali suku tin xsampai dia dah tak nak..arghh..

Pastu..i surrender lagik..huhuhu...pastu teringat..Doc Ismail ada kasi sample susu kat amsyar masa amsyar follow up yg kes denggi tu..masa tu ada la cakap kat Doc yg amsyar reject semua susu..berat dia pon maintain je..ye la..tahun 2012 tu je 3 kali masuk wad..admit sbb demam panas, HFMD & denggi..sian anak mommy..

So bila tgk balik, doc ada kasi sample pediasure..dulu x nak kasi sbb mmg dah sedia maklum la kan susu pediasure ni paling mahal dikalangan susu..hohoho..so kami laki bini sepakat xnak kasi dia try...huhuhu...tp doc kasi banyak sgt...kalu xsilap sampai 20 sachet..!! macam sayang plk kan nak kasi org...hee...kasi la amsyar minum.kalu dia xnak pon xde la rugi...ihik..

Ingat x yg i ckp amsyar minum susu pakai susu botol masa kat putrajaya..haa...susu ni la dlm botol tu..licin dia minum..my maid ckp dia dah try..sedap kak...hamboi....dia lak yg lebih2 try susu amsyar..hahaha...


Nah...sekarang bermula la episod bancuh FM..ihik..tp dlm sehari masa tu dia minum 3 kali, tp sikit sgt..kalu ikut arahan kat tin tu, 5 scoop + 190ml air..my untie ckp bole minum 2 hidangan je.sebab susu ni mmg khas utk menambahkan selera makan.semua peringkat umur bole minum.dia xsama mcm FM biasa. tp since amsyar minum sikit, i bancuh 2 scoop, 3 kali sehari..kira still lagi under range la..(10 scoop sehari)..tp dia minum selalu xhabis..mula2 tu kusut lak rasa..mahal ni syg ooii...jgn la tak habiskan..so lebih kurg mcm dia minum 3 scoop sehari la..

After that, bertambah scoop...skrg dah 3 scoop, 3 kali sehari..tp badan dia maintain lg..org kata kalu minum ni akan jadi gemuk..tp amsyar just berisi sikit je..xper..selagi dia nak minum, ktr kasi..ihik..

Amsyar minum perisa vanilla.dulu pernah kasi perisa coklat..tp ya allah..dia jadi mcm hiper..!!kami tukar secepat mungkin..hee..skrg dah oke sikit...setakat aktif biasa tu oke la..dah nama pon budak kan..

Tengok harga kat pasaraya dalam RM14+.++ for 1.8kg..tak ingat dah brp..sbb xpernah beli kat pasaraya..mahal giler..pastu risik2 dari kengkawan, dapat la beli dgn harga murah sikit dari pasaraya...kat sengsei Taman Impian Emas, JB. masa i beli tu awal bulan 1, RM129.90 kalu xsilap..ke RM109.90.. lupa dah.. beli tu tauke kedai tu ada bagitau..harga akan naik.tak tau brp akan naik..kami ignore je la sbb takut jadi mcm sblm ni. xhabis..

Since amsyar minum susu ni..so tadi gi la beli kat situ..Harga dah naik..!! Skrg harga kat sengsei tu RM133.50..mai aii...tauke ckp maybe lps CNY or bulan Mac akan naik lagi..hadoiii...

Nampak gaya nak kene search tenet cari penjual susu yg jual murah sikit la..sebulan dlm satu tin setengah (1.8kg tu)..Nak tak nak beli jugak la 2 tin td..kang xpasal2 tgh bulan xcukup susu, duit pon dah kering..susu makin naik.makan pasir la jawapnya..hahaha...

Tapi target i amsyar minum susu ni setahun je kuat FM..next year dia dah 3thn lbh, dah nak msk sekolah (dikira 4 thn since birthday amsyar bulan november). So, i target dia dah slow down myusu FM & slow2 bole brenti terus...insyaallah...

2 comments:

Mar Mansor said... Reply To This Comment

doktor syorkan ank saya minum susu ni, susu untuk budak2 lepas baik dari sakit or demam katanye..tp mmg sedap..hihi
susu badan dah kering...sob2..

Erny Faznie said... Reply To This Comment

@Mar Mansor memang pon..susu ni memang sedap. tapi sekarang tiap2 bulan rege susu ni makin naik.. dah nak kene cari alternatif lain ni..beli kat sensei pon dah xdpt murah sgt da..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...