Buku Catatan Susu Ibu | A Sweet Life To Remember


MY POPULAR POSTS THIS MONTH

26 June 2013

Buku Catatan Susu Ibu

Minggu ni dah masuk 26 weeks pregnant. Dah nak masuk 7 bulan. kejap je rasa. Dah keluarkan baju-baju & barang baby yang masih boleh pakai. Check list i memang panjang sangat. Tapi yang nak dibeli dah tak banyak. later kalu rajin i buat entry check list utk new born.

Tengah dok selongkar barang-barang tu, terjumpa la 1 buku catatan i untuk susu ibu. Bole guna lagi. I selesa dengan catatan i dulu sebab bole tahu EBM yang keluar masuk dalam deep freezer. So boleh la agak-agak sampai berapa bulan EBM tu bertahan. Ni untuk elakkan EBM expired tanpa disedari.


I share cara i buat catatan EBM ni. Mungkin bole jadi panduan for new mom. Pastu u'olls adjust la sendiri ikut keselesaan masing-masing. Ala..Bukan untuk orang lain paham pon. Untuk diri sendiri je..

Kalau orang lain maybe buat pakai excel, buat spreadsheet. Tapi i lebih suka manually macam ni. Bukan apa, dulu pernah buat spreadsheet. Nak kene print pulak nt. Tapi bila print gedabak sebesar A4. pastu nanti tak ingat simpan mana. Kertas dah krunyuk2.. huhuhu.. Buku ni i beli kat mana ntah dah lupa. kecik je. Tapi ok la nak buat table sendiri.


Ni table yang i buat sendiri. ada tarikh, masa, kuantiti (Oz), Jumlah Oz per day, Jumlah Oz per week, Jumlah Oz per month & tarikh guna. Details kan... tapi bole trace EBM masuk deep freezer each day, week & month..! Kalau tengok picture tu, nampak macam consistent je jumlah Oz kan. tu lepas i buat sesi sukat menyukat OKE. Normally lps pam i simpan kat tempat chilled dulu. Mala sebelum tido baru i sukat susu ikut Oz yang diperlukan. Masa ni anak i minum 3 Oz sekali minum. Thats why setiap botol 3 Oz. Susu yang sama suhu (Chilled) dalam 24 jam bole campur. So don't worry k. ni time dalam pantang. so i terus buat freeze EBM. stok untuk masa keje. Lepas dah sukat tu, i masukkan dalam freezer 2 pintu dulu. sebab kat umah my mom deep freezer penuh giler. Macam-macam ada.. Kompom tak kebulur ye..heee.... Dah balik JB baru i masukkan dalam deep freezer i yang memang khas untuk EBM sahaja.


Ni pulak Summary yg i buat setiap bulan. Dari sini i bole trace jumlah susu dalam deep freezer. And boleh agak EBM tu boleh jadi stok sampai brp bulan if i dah stop pam. IF je OK. i tak pernah stop pam pon. Seronok tau.. My hubby kata mommy macam main masak2..hee.. dah jadi mainan i buat stok EBM.

2 comments:

nini said... Reply To This Comment

Entry ni sgt membantu untuk frist tym mom mmc saya....tqsgt

Zie Azi said... Reply To This Comment

entry yg bagus, support bresfeeding

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...