Bayi Perlukan Bantuan Kewangan | A Sweet Life To Remember


MY POPULAR POSTS THIS MONTH

03 February 2015

Bayi Perlukan Bantuan Kewangan

 Salam semua.. hari ni saya nak share pada anda semua mengenai seorang baby yang sangat2 perlukan bantuan anda.. 

Ni saya copy paste dari Fb member saya dimana kenalan rapat dengan si ibu.

Seorang ibu sedang diuji hidup nya...mari sama2 kita bantu walaupon seringgit. ..andai itu tidak mampu...mari kita panjang2kan agar ad hati2 ikhlas diluar sana dpt meringankan beban beliau... akhir sekali semua kita semua dpt sedekahkan doa agar si ibu tabah dan si kecil ini kuat melawan sakitnya.


Salam kengkawan. Ini aqeef Anak kawan saya yg berada di pahang felda keratong. Aqeef telah disahkan menghidap luekimia dan perlu menjalani pemindahan tulang sum sum. Skrg di hospital PPUM . Sudilah memberi sedikit sumbangan agar dpt kita membantu anak kecil ini. Sumbanglah walaupun RM1. Amat besar nilainya pada keluarga ini ketika ini. Jika tidak dapat memberi wang ringgit cukuplah memberi secebis DOA utk Anak kecil ini dan sudilah share post ni agar lebih ramai dtg membantu. Terima kasih.

Normala yusoff
acct no maybank
156123706630

Akaun no 2
Maybank
556123001326
Normala yusoff

Ni no tel normala yusof 019-9883248 siapa2 yg nak hubungi dia 

Sedikit coretan drp IBU aqeef....



6/9/2013 -  aqeef syazariff selamat dilahirkan... dgn berat 3.8kg...aqeef seorg bayi yg sgt sihat.. 

6/9/2014 - aqeef genap setaun..selamat hri lahir syg..moga2 anak ibu mjadi anak yg soleh..
Namun sejak itu, aqeef kerap demam.. dlm mase sebulan.. tiap2 minggu aqeef akan demam.. bdan aqeef mula susut.. muka aqeef pucat.. & yg merisaukan.. perut aqeef mkin membesar.. 

19/10/2014 - ayah bawa aqeef ke klinik tuk kali ke3 memandangkn demam aqeef xkebah2... doc mgambil sample darah aqeef & aqeef dirujuk ke hospt besar kuantan(htaa).


Di htaa.. drah aqeef skali lg di ambil berserta ujian x-ray..
Aqeef dimasukkan ke icu semntara mnunggu kputusan ujian drah.
kputusan drah aqeef sdh dterima..doc myampaikan berita yg begitu myentap hati ibu...
Puan.. anak puan mghidapi luekemia.. mgikut kputsan drah...tdpt 57% sel2 putih yg tak.matang dlm darah aqeef... ya allah..benarkah ape yg aku dengar nie? Xmgkin anak yg ibu lahirkn sihat mghidapi pnyakit itu ya allah.. 

21/10/2014 - aqeef perlu mdaptkn rawatan lanjut di hospt besar kuala tgganu.. akan tetapi...

22/10/2014 - aqeef mgalami sesak nafas.. alat bantuan pernafasan dperlukan untk myelamatkn aqeef.. rawatan perlu dsegerakan.. namun hkt tak mempunyai kekosongan di icu... 

23/10/2014 - aqeef tpaksa dirujuk ke ppum..krn di stu 1 1yer hospt yg sanggup mnerima aqeef..
Slama 14hari aqeef dirawat di icu ppum.. byak organ2 aqeef yg lain tergangu...namun alhamdulliah..aqeef bjaya melalui saat2 genting tue.. trima kasih ya allah.KAU lindungi anak kecik ku..


Bile ditukarkan ke wad onkologi.
Aqeef mula mdaptkan rawatan chemoteraphy.. untuk kitaran 1.
Aqeef perlu mjalani chemo tuk 10 hari..
Namun pd hari ke 8, aqeef mula demam.. tdpat kuman dlm darah aqeef.. paru2 aqeef jga mndpt jangkitn.. 

Selesai 10ari chemo..aqeef tpaksa dimasukkan ke icu semula..luluh hati ibu kenangkn nasib anak ibu... kuatlah syg.. kuatlah tuk lawan pyakit..ibu sntiasa doakan anak ibu sntiasa dlindungi yg Maha Esa..
Untuk kali nie..aqeef drawat di icu slama 12 hari.. lega hati ibu.. semagat anak ibu kuat..
Aqeef dtukarkan ke wad onkologi semula tuk rawatan chemo yg sterusnye.. 

Aqeef tpksa mnjalani ujian bone marrow tuk kali ke2 bg mengetahui % sel2 luekemia dlm drah slpas kitaran pertama chemo dlu.. 

10/12/2014.. skali lg hati ibu dsentap bile kputusan marrow kluar. Blasts sel aqeef ade lg 10%.. makneyer aqeef dikategorikan dlm acute myeloid leukemia(AML) under high risk... dimana aqeef perlu mjalani chemoteraphy sbayak 5 kitaran @ pemindahan sum2 tulang...
Mampukan tubuh kcil tu menangung rawatan sbanyak itu..sdgkan rawatan kali pertama pun die xmampu ya allah...% aqeef tuk sembuh dgn rawatan chemo hanya 20%.. & doc sarankan agar pemindahan tlng sum2 dibuat dgn segera walaupn % yer tuk sembuh hanyalah 40%!!! 

Skang...aqeef dalm rawatan tuk kitaran ke 3.... awal bulan feb nanti..ujian darah untuk semua abg & kakak aqeef akan dijalankan...moga2 ade yg sesuai untuk.menderma air tulang sum2 yer buat adik mereka..

Tentang kos rawatan..trus terang..ibu memag tak mampu untuk mnangungyer... sedangkan bil tertunggak sblum nie dah mececah 17ribu.. ape lagi dgn kos pmindahan tlng sum2 tu nanti & rawatan susulan yer..doc anggarkan kos rawatan mencapai rm30ribu!!! Mne ibu nak cari syg?? 

Kerana mjaga permata ati ibu... ibu snggup mgambil cuti tnpa gaji slama 3 bulan wlaupun itula satu2 yer pndapatan klurga kita!! Yg penting bg ibu..anak ibu kembali sihat..

Doc nasihatkan agar aqeef mdapatkan rawatan di sni sekurang2 yer lg 4 bulan untuk pastikan semua selamat.. tanpa mendapat sbarang jangkitan..
Maknayer ibu tpaksa bcuti lg slama itu?& bagaimana nasib klurga kita skiraye ibu tpaksa mgambil cuti tnpa gaji lg nanti?
Itu hanye Allah jer yg mengetahui ape akn jadi pd klurga kite.. ibu bdoa agar sgalayer akan dpermudahkan.. amin2..

Dgn penuh harapan...ibu sgt bharap agar ade insan2 lain yg sudi mbantu kite.. agar aqeef boleh trus mndapt rawatan..bjaya mbuat pmindahan tulng sum2...& boleh kembali sihat sperti dulu..
Doa dri suma insan amatlah ibu perlukan & kpd sesiapa yg mndoakn aqeef.. trima kasih yg xterhingga...



2 comments:

Hasfariza Hamzah said... Reply To This Comment

Salam ... Macam mana ye keadaan baby tu ... Saya nak menderma

erny faznie said... Reply To This Comment

@Hazfariza Hamzah.. u bole bank in ke no akaun yg diberi. Nt kalu ada update mengenai baby ni sy buat entry lagi ye.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...