sabun pencuci baju untuk mesin basuh front loading | A Sweet Life To Remember


MY POPULAR POSTS THIS MONTH

22 August 2015

sabun pencuci baju untuk mesin basuh front loading

Tengok tajuk macam xde benda lain je nak share kan.  Huhuhu.. Sebenarnya mng dok search lama dah sabun basuh baju yang memang kurang buih, khas untuk mesin basuh front loading.

Yang pakai mesin basuh front loading perlu alert ye. Mesin jenis bukak pintu dpn ni bukan sebarangan sabun boleh pakai. Kalau yang jenis sekali dgn dryer tu lagi la tak boleh pakai sabun biasa yang buih banyak sangat tu. Jawapnya rosak itu ini la.

Pengalaman i sendiri. Dulu pakai mesin basuh biasa je. Since mesin basuh tu rosak, nak baiki pon mcm dpt beli baru, so beli je la kan. Nak jadi cerita i memang dah lama target nak beli yang front loading ni. Memandangkan harganya boleh tahan sangat & mesin basuh lama masih elok, sabar je tahan nafsu.  Kuang kuang kuang.. Bila rosak je apa lagi. Memang beli yang idaman kalbu la kan.

Cari punya cari abik la jenis samsung. Abik yang ada dryer sekali since nak beli asing2 dryer mana nak letak ooii... Tempat sempit giler kat belakang bahagian laundry. I abik yang 8kg, tapi dryer dia boleh 5kg. Nak beli yang muat toto sekali terpaksa lupakan ye sebab space xde. Lagi 1 harga dia mak aii.. bole buat bayar loan rumah.. huhuhu..

samsung dryer

So i memang xde pengalaman la kan pakai front loading. So bantai la pakai sabun yang sebelum ni pakai. Lagi suka nampak buih2 tu. Anak2 sampai dok tgk je. Tp sebenarnya buih2 tu la penyebab rosak heater tau. Buih2 tu perangkap debu2 then masuk ke kawasan heater. Jadi tersumbat la. So bila heater tu xleh pakai, i call customer service, sia dtg tukar 1 brg terus. Dia siap tunjuk lagi segumpal debu2 yang dah kering jadi mcm bola gitu. Pergh.. Nasib baik la masih under warranty. Kalu x terbang rm500 lbh. Mahal giler spare part dia. So i pon dinasihatkan kurangkan penggunaan sabun tu. Tapi mana tahan beb. Rasa mcm x bersih je baju. 2 bulan pastu rosak balik. Haiya.. nasib masih under warranty. Rosak sikit je tp samsung malas nak panjang cerita tukar semua terus.. huhuhu.. lab u la samsung..

So hubby kata beli la sabun khas dia tu. Yang kurang buih or low sud orang puteh panggil. Huhuhu.. mahal nak mampus sabun dia. So cari la kat tesco tebrau yang seangkatan dengannya tapi murah. At last jupe jugak sabun yang murah. Win low Suds Fabricare. Harga dia rm16 lebih je utk 3kg.

win low suds

win low suds

win low suds

win low suds

Guna sampai sekarang belum habis. Kalu ikutkan dah nak masuk 2 bulan guna sabun ni. Tiap2 hari cuci baju. Ok la kan. Tapi pada i sabun ni bau tak berapa best. Will try out another brand nt. Tunggu habis dulu yang ni. Dari wegi bersih tu memang bersih la. Kurang buih. Kalu dulu pakai yang biasa buih dia byk sampai xnampak kain dlm tu. Tapi ni masih under control buih dia. Xlebih setengah dari cermin mesin basuh tu. Ok la kan. Si dia xnaik ke heater.

2 comments:

Ammy Amylyn said... Reply To This Comment

I suka pakai sabun top pink wangi and low sud..letak banyak pun x pe...try la

ruzie mustapah said... Reply To This Comment

Tq for sharing, sekarang ok lagi tak mesin basuh tu

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...